Dist Repos vs. RVM

  1. По-добре ли е да се ползва RVM от колкото ruby интерпретаторът, който се предлага в хранилищата на операционната система. Debian(като цяло силно параноични хора на тема нови версии) имат ruby1.9.1 в хранилищата на stable, което учудващо твърди за себе си, че е 1.9.2 обаче. Но като че ли gem командата която идва с него се държи някак невъзпитано. Дребен пример: при инсталиране на разни джемове, не ги получавам в пътя. В момента чакам rvm да си докомпилира 1.9.2, за да видя дали ще има разлика или проблемът е в моя телевизор.

    И все пак ми се струва релевантно да се каже изрично по-добър вариант ли е RVM или зависи от операционната система и/или дистрибуцията.

  2. Аз като Fedora потребител (на 16-ка към момента) версията е 1.8.7 следователно за мен избора или сам да си компиларам rpm-и и евентуално да си счупя незнайното приложение което ползва ruby(не ми е известно да имам такова но ...). Та от чисто практична гледна точка rvm изглежда много по добре. И поне за сега не изглежда като че ли ще ми зацапа цялата дистрибуция най много акаунта xD. Да не говорим че някак си не обичам да си пълня /usr partition-а със Софтуер само за да го видя (купчината gem-ове които се очаква да инсталираме скоро).

    Това са моите 2 стинки.

  3. Тегава работа ми се види. Аз с RVM не се преборих успешно. За сега смятам да се придържам към каквото имам в дистрибуцията, като че ли е напълно достатъчно. Една интересна подробност, която научих в тази си малка борба е че в моя случай след gem install rspec получавам в пътя команда spec1.9.1, вместо rspec(1.9.1). Явно не е трудно човек да види тия неща като поразгледа какво има в ~/.gem/

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.